Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Odborník do domu, hůl do ruky?

Co uděláte, když v poslední minutě odvrátíte výbuch plynového kotle? My jsme sedli k internetu a vyhledali jedno z oněch obávaných individuí, před nimiž nás ti, co to s námi myslí dobře, mnohokrát varovali. Ano, odborníka. Přijel ještě téhož dne, obhlédl situaci a doporučil ten ďáblův vynález vyměnit.

Když jsme si mezi řečí posteskli, že se za necelý rok máme stěhovat (bez kotle, pochopitelně), nabídl nám velkorysou slevu. Za pár dní nový kotel přivezl a nainstaloval. Během jednoho dne bylo hotovo, včetně dokonalého úklidu a odvozu toho starého krámu.

Přátelé a známí nám řekli, že jsme troubové. Volat odborníka? Nerozum! Určitě to udělal špatně. Určitě nás okradl. A i kdyby nás nějakým zázrakem neokradl, mohli jsme to zařídit levněji.

 

Někde jsem se dočetla, že se u nás prodává mnohem více domácích barev na vlasy než v okolních zemích. Asi proto, že svěřit se do rukou kadeřníkovi je vrchol neprozřetelnosti. A skutečně – znám lidi, co se kadeřnictví vyhýbají velkým obloukem. Ze zásady. Neexistuje totiž kadeřník, který by uměl stříhat, barvit a ondulovat.

A znám lidi, co zásadně nechodí do pohostinských zařízení, protože všichni hostinští podávají předražené blafy.

Znám lidi, co si zásadně nezvou do domu elektrikáře, instalatéry ani zedníky, protože řemeslníci jsou nespolehlivá nemehla.

Znám lidi, co nechodí na trhy, kde se prodává zelenina od lokálních pěstitelů, protože není možné, aby ta rajčata ve skutečnosti nepocházela ze supermarketu.

Znám lidi, co by nikdy nejeli taxíkem, protože všichni taxikáři jsou zloději.

A věřte, znám i lidi, co zásadně nechodí do divadla nebo na koncerty, protože nehodlají podporovat již tak dost zazobané herce, režiséry a muzikanty.

(A aby to nebylo tak jednoduché, znám i taxikáře, co nechodí do divadla, protože... a lidi od divadla, co si nezvou domů elektrikáře, protože... a kadeřníky, co nejezdí taxíkem, protože...)

Školní docházka je povinná – ach, taková mrzutost. Jinak bych jistě znala lidi, co ze zásady neposílají děti do školy, protože všechny učitelky jsou příšerné.

 

Zato jsem znala svého tatínka, jenž jaktěživ nepřipustil, aby do domu vstoupil kominík, a ještě před pár lety, po dvou operacích páteře a s těžkou artritidou, která mu takřka znemožňovala pohyb, lezl po střeše sám. Loni nakonec muž v černém přijít musel, protože dům málem vyhořel právě kvůli tomu, že komín čtyřicet let žádného jeho kolegu neviděl.

A znám i jednoho příbuzného, který spadl ze žebříku a ošklivě si pohmoždil žebra, když se pokoušel zneškodnit sršní hnízdo ve štítu třípodlažní chalupy, pevně rozhodnut nepovolat na jeho likvidaci odbornou firmu.

Dále mě zkušenost poučila, že je-li potřeba pořídit pro podnik nový databázový systém, zadá se ta práce kamarádovi sekretářky, potom kamarádce ředitele, potom synovci paní účetní, až se postupně vyzkoušejí všichni, kdo ji jsou ochotni vykonat nejlépe jen pro naše krásné oči nebo přinejhorším za pár drobných. Výsledný mazec nakonec hasí IT firma nebo živnostník, tedy přesně ti, jimž jsme se chtěli stůj co stůj vyhnout, protože drze požadují za práci peníze.

 

A jakých poučení se nám tedy dostalo ohledně naší „plynové situace“?

Varianta 1, svépomocná: Prostudovat si nabídku kotlů a koupit jej přímo z velkoobchodu, či ještě lépe od výrobce, vůbec nejlépe ze zahraničí; dojet si pro něj a sami ho nainstalovat. Ostatně instalaci kotle zvládne každý jouda. S učňákem. Tak co by to nezvládl můj manžel. S vysokoškolským diplomem. Z fildy.

Varianta 2, všeumělská: Poptat se po nějakém Frantovi Všeumělovi, který by tohle všechno provedl za nás; za práci bychom ušetřili nejmíň polovinu a Franta by si na rozdíl od toho lumpa plynaře nepřipočetl přirážku k samotnému kotli.

Oba návrhy jsme zdvořile zamítli. Kotlům nerozumíme, plynu se bojíme, trvalo by to věčnost, během níž bychom se nemohli věnovat tomu, co opravdu umíme a co nás živí, mrzli bychom mnohem déle, přišli bychom o nervy a nadělali bychom bordel. A Franta? Nedá nám revizní razítko a za nic neručí.

Marnost nad marnost, pro okolí jsme zůstali nepraktickými bohémy, marnotratníky, popř. úplnými pitomci.

Ale ono už se to o nás ví dlouho. V průběhu let jsme si totiž také dali vymalovat byt, renovovat parkety, opravit auto, vyměnit průtokový ohřívač vody, sestavit kuchyňskou linku, opravit prasklý vodovodní odpad – na to jsme dokonce volali pohotovostní službu, která si účtuje příplatek za okamžitý zásah. Jo, a ještě ke všemu si dáváme umývat okna.

 

Ale když já si nemůžu pomoct. Při veškeré nepraktičnosti a bohémství mi totiž přijde statisticky téměř vyloučeno, že jedině já dělám svou práci, jak nejlépe umím, zatímco svět kolem je plný neschopných a vydřidušských podvodníků a flákačů.

Autor: Helena Čížková | pondělí 14.1.2013 12:32 | karma článku: 22,08 | přečteno: 1514x
  • Další články autora

Helena Čížková

Co víš o svém sousedovi?

Já o těch svých nevím nic. A také o nich nic vědět nechci, jsou mi srdečně ukradení. Nevím, jestli chodí v neděli do kostela, v pátek do synagogy, ve středu do kina, zda vstávají v šest nebo v jedenáct... a vědět to nehodlám.

12.1.2016 v 20:23 | Karma: 24,44 | Přečteno: 1187x | Diskuse| Ostatní

Helena Čížková

Transka... aneb Jak si připadat jako ufon

Bylo nebylo, dávno tomu, kousek od mého pracoviště sídlila kavárna. Na stěnách zajímavé obrazy, na stole dobrá káva a zákusky, za barem milý personál. A tak jsme tam chodili. Na pracovní schůzky i posezení s přáteli. Až jednou...

9.10.2015 v 16:27 | Karma: 24,71 | Přečteno: 3216x | Diskuse| Ostatní

Helena Čížková

Podvlíkačky blaho cítí, mohou-li si v slunci vlát...

Svůj k svému, říkala moje babička. A taky říkala, že na hrubý pytel patří hrubá záplata. Samozřejmě na ty výroky neměla „autorská práva“, ta náleží lidem, jejichž jména nejspíš již nikdy nezjistíme.

20.9.2015 v 22:40 | Karma: 33,32 | Přečteno: 2471x | Diskuse| Ostatní

Helena Čížková

Pořiďte si trendového Downa

Přeháním. Zatím to tak daleko nedošlo. Ale co není, může být, jak praví nikoli klasik, nýbrž to, čemu se říká lidová moudrost.

15.9.2015 v 19:19 | Karma: 24,04 | Přečteno: 840x | Diskuse| Ostatní

Helena Čížková

Dopisy z Gottlandu XI.

Aneb všichni Češi jsou tlustí, smrdutí, závistiví, xenofobní a tak nějak celkově úděsní; až na mě, samozřejmě.

13.9.2015 v 19:16 | Karma: 18,88 | Přečteno: 607x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

PŘEHLEDNĚ: Langšádlová nekončí jako první. Jaké změny už zažila Fialova vláda?

25. dubna 2024  9:33

Přehledně Ve čtvrtek oznámila demisi ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová (TOP 09). V koaliční...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  9:29

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

„Musím přemýšlet.“ Španělský premiér zvažuje demisi kvůli vyšetřování své ženy

25. dubna 2024  9:21

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu večer uvedl, že zvažuje rezignaci v souvislosti se...

ANO napadlo u Ústavního soudu změny u stavebního spoření. Vadí mu i zpětná účinnost

25. dubna 2024  9:17

Opoziční hnutí ANO napadlo u Ústavního soudu změny ve stavebním spoření, které byly součástí...

  • Počet článků 55
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1744x
...raději to nebudeme rozmazávat.

Více na Jazyková inkvizice