Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

V Ježíšově aramejštině Bůh není jasného rodu. Bůh a bohyně zní česky docela dobře. Křesťani si nahradili nedostatek ženského principu v božství Pannou Marií. Konečně proč by měl mít Bůh penis? Nebo ho nemá? Ale pak není "bůh", ale snad božstvo bez pohlaví. Představovat si, že obrovský vesmír či multivesmíry stvořil Bůh muž s penisem, je dosti zvláštní představa. Zajímavé je, že i hinduisté zdůrazňují význam vztahu uctívání k osobě Kršny analogicky k Ježíšovi. Naopak židé a muslimové se osobní podoby Boha děsí, je to tabu.

0 0
možnosti

JIstě, už jen úvahy o pohlaví Boha jsou svým způsobem doklad antropomorfizace. Ale jak píšu níže, v tomto případě jde o snahu nazývat něco jinak ne proto, že jsme poznali, že to tak možná lépe odpovídá pravděpodobné skutečnosti, nýbrž proto, abychom byli "moderní". Samotný Bůh je v této aktivitě paní S. jaksi až na druhé koleji.

Celé je to v duchu: "Budeme tomu říkat tak a tak, bez ohledu na to, jaké to skutečně je/může být. To nás v podstatě ani nezajímá."

0 0
možnosti
Foto

:-) jeden z možných překladů prvního slova otčenáše "Abvůn"  zní: Otče Matko kosmu, jež zrozuješ v jednotě

...

Můžete pochopitelně namítnout, že je to dlouhé a nepraktické 8-o

0 0
možnosti

Kdepak, vůbec nic nenamítám. Kdyby paní ministryně traktovala "rod Boží" z pozic teologických, filosofických, mystických - zkrátka z touhy po poznání nepoznatelného, ani neceknu.

Jenže ona se pokouší prosadit v této věci měřítka politické korektnosti a dopouští se tak jazykové manipulace. Což je jev, který mě vždycky děsí.

0 0
možnosti
Foto

Jediný Bůh jako samec na nebesích je křesťanským produktem. Všechna židovská označení pro "Boha" rod nemají. Jak může mít mužský rod Ten který je všeobsahující a všepřesahující?

...

Co se stalo na začátku našeho století tak závažného, že Hospodinu zničeho nic narostly koule?

...

Díky za hezký článek  R^

0 0
možnosti
Foto

Jenže ten tetragram je tak posvátný, že se musí napsat jiným perem, než zbytek textu a nevyslovuje se, místo něj se čte Adonai... A to je množné číslo, ovšem pojí se s jednotným číslem sloves, tedy něco jako pluralus maiestaticus.

Jak tady chce někdo zkoumat pohlaví, to je jako měřit výboj blesku ampérmetrem za 200Kč - chcete-li, blasfemie.

0 0
možnosti

Po T,Halíkovi při překladu jedné knihy newyorské nakladatelství vyžadovalo u Boha střídání mužského a ženského rodu. Nechali toho až po hrozbě, že za těchto okolností u nich knihu nevydá.

Bazírování na ženském prvku u Boha je vlamování se do otevřených dveří, např. na slavném Rembrandtově obrazu Návrat ztraceného syna má otec jednu ruku mužskou a druhou ženskou.

2 0
možnosti

J68a11r57a 10R89a40n13k

17. 1. 2013 4:08

To nemyslite vazne.....chteli po nem aby rozhodl, jestli ''she God'', nebo ''he God''??;-D

0 0
možnosti

P83a91v24e27l 68B66a14c41í10k

16. 1. 2013 20:01

To si může dovolit takovou kravinu jenom ke křesťanskému bohu, řící že mohamed je žena, tak už jí ukamenovali.;-D

1 0
možnosti

Mohamed nebyl bůh, ale prorok.

2 0
možnosti

Žádné světové náboženství, které má aspoň trochu důstojnosti, tyto nesmyslné věci neuznává. Můžou si vymýšlet zákony jaké chtějí nic jim to nebude platné.

1 0
možnosti
Foto

Himmel-dasgott-donner-wetter-krumcajselement?

1 0
možnosti

M98i52c72h87a19l 28R19y25b73a

16. 1. 2013 18:02

Ve jménu Matky, dcery a duše svaté8-o

1 0
možnosti

Když Bůh stvořila muže, v podstatě jen žertovala.

2 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS