Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Miloš Zeman coby ochránce církevních pořádků

Namísto znaménka před závorkou tohoto textu budiž přiznáno, že je psán z pozice člověka, jenž sám pro sebe nevidí jediný důvod k sympatiím vůči Miloši Zemanovi; nebo aspoň k smířlivému náhledu na něj. Prostě nic, co by přesahovalo meze apriorního přikázání „miluj svého bližního jako sebe sama“, které je sice moudré, leč nikoli v prvoplánovém, povrchovém měřítku, a na které se koneckonců coby nekřesťan taky můžu vykašlat.

A na okraj budiž řečeno za prvé ještě to, že na ně beztak nekašlu, a to ani náhodou, pročež panu prezidentovi ani nikomu jinému nepřeju smrt, vážnou nemoc nebo jakoukoli jinou osobní katastrofu; a za druhé to, že pokud by náhodou nějaký jedinec vrostlý do pocitu, že smysl pro detail patří k nejvyšším ctnostem, hodlal podotknout, že přikázání nejsou primárně křesťanská záležitost, odpovím jen: „Já vím, vím to moc dobře, ale co má být?“

Nuže k věci (která není ani pěkná, ani „slušná“):

Pan Zeman se – aspoň navenek – může (lidově řečeno) zbláznit z církevních restitucí. Potažmo z církví vůbec. V konečném důsledku je schum&fuck, činí-li tak z hlubokého osobního přesvědčení (čemuž moc nevěřím), z neznalosti nebo jen povrchní a pokroucené znalosti věci, tak typické pro většinu lidí vychovaných socíkovskou historiografií (což už je pravděpodobnější), anebo proto, že je mu nějaká církev (a potažmo i náboženství, zbožnost nebo víra v cokoli, co přesahuje jednotlivou lidskou existenci) srdečně ukradená a nachází se mimo jeho soukromý obzor; tak či onak dobře ví, že jde o záležitost, která v naší společnosti představuje velmi chytlavé téma; chytlavé právě proto, že v naší společnosti tvoří většinu lidé, kteří jsou buď sami zmasírováni socialistickými viděním dějin, anebo ti, jimž bylo toto podání historie – leckdy víceméně bezděčně – tlumočeno jejich nejbližšími, především rodiči.

Nemíním tu však zabředávat do sporů o to, existuje-li vůbec nějaký Bůh nebo bohové, či o to, je-li zbožnost a priori dobrá a prospěná, nebo právě naopak. V mém nynějším osobním rozporu s Milošem Zemanem – a ano, v mém dalším, bůhvíkolikátém už zděšení nad jeho veřejně prezentovanými postoji – to totiž nehraje žádnou, ani tu nejpodružnější roli.

Neboť v hlavní roli zde vystupuje protimluv, protimluv s velkým a ještě větším P. Protimluv schizofrenní a alogický, a přesto nesmírně líbivý a přitažlivý, zejména pro každého, kdo si jej odmítá připustit, kdo je ochoten zúžit své zorné pole tak, aby viděl jen to, co vidět chce:

České církve nemají (nejen) v páně Zemanově podání nárok víceméně na nic – především ne na cokoli hmotného. Z tisíce příčin, zejména pak proto, že každý neznaboh, jenž se hrdě a zcela pomýleně nazývá ateistou, přece , že Ježíš kázal chudobu. (Jen tak mezi námi: nekázal, a to proto, že to byl s největší pravděpodobností rozumný a příčetný, byť na můj zhýčkaný vkus poněkud přehnaně idealistický člověk – a žádný rozumný člověk nebude nikomu tvrdit, že padání hlady je vposledku lepší než dobrá výživa, slušné přístřeší a absence existenčního strachu.)

Církve, které působí v Česku, si ze strany pana Zemana nezaslouží nic než absolutní, totální disrespekt (laskavý čtenář si odpustí rozčilování nad tím, „co že je tohle za slovo“), opovržení, zesměšňování – v nejlepším případě ignoraci.

Jo, ale s církví ruskou, která sama sebe nazývá pravoslavnou (prosím, neplést s ortodoxií), s tou je to holt jiné. Ruská církev má právo. Ruskou církev musíme pochopit. A mladé ženy z Pussy Riot mohou být vděčné, že nemáme středověk a upalování už tudíž nepatří k oblíbeným lidovým zábavám.

Člověku, jenž blaženě a za každou cenu netone v čiré nevědomosti, nutně – přinejmenším po drobném trknutí – musí takříkajíc docvaknout, že Miloš Zeman by jako ateista (nebo neznaboh – nechť si toto každý rozhodne podle svého) byl první, koho by středověk (ale spíše práh středověku a novověku) nebo aspoň to, co si sám pod středověkem představuje, přivedl na hranici.

V Rusku panuje středověk dodnes. Moment... tady se musím opravit. Nepanuje tam evropský středověk, který přese všechny excesy, jakkoli jich nebylo málo, prahl především po naplnění lidskosti, po „srovnání“ člověka s Bohem – nebo, chcete-li, s čímkoli vyšším, než je člověk sám. Tento středověk tam totiž nikdy nedosáhl. V Rusku vládne samoděržaví, a to už nejméně 500 let; nejpozději od Ivana IV. Vládlo za Petra (mylně považovaného za „prozápadního“), za Kateřiny, za Stalina i Brežněva. Stejně tak nyní.

V Rusku je nejvyšším vládcem strach – stejně jako v muslimských zemích, proti nimž se sice vehementně vymezuje, ale je to stejné, jako když se nacisté vymezovali proti komunistům; je to totéž soupeření dvou navzájem sice konkurenčních, leč stejně zvěrských totalit.

Ale to je – dejme tomu – „jen“ politika, která (zdánlivě) nijak nesouvisí s náboženstvím. Rozpor, který vidím já (a možná ještě někdo další), spočívá v tom, že Miloš Zeman, jemuž v domácím prostředí prospívá odmítání církví coby z podstaty věci hamižných institucí, je vřele ochoten postavit se na stranu církevních institucí, které notabene ovlivňují občanský život v soudobém Rusku tak intenzivně, že to žádnou stejně soudobou církev na Západě ani ve snu nenapadne.

Jistě, mohla jsem to celé popsat jen v jedné jediné větě: Podle Miloše Zemana je církev a priori něco špatného – pokud to ovšem není církev, která hájí ruské zájmy. Ale holt jsem se potřebovala vypovídat, tak sorry, vážení.

Autor: Helena Čížková | neděle 4.1.2015 18:56 | karma článku: 23,72 | přečteno: 1092x
  • Další články autora

Helena Čížková

Co víš o svém sousedovi?

Já o těch svých nevím nic. A také o nich nic vědět nechci, jsou mi srdečně ukradení. Nevím, jestli chodí v neděli do kostela, v pátek do synagogy, ve středu do kina, zda vstávají v šest nebo v jedenáct... a vědět to nehodlám.

12.1.2016 v 20:23 | Karma: 24,44 | Přečteno: 1188x | Diskuse| Ostatní

Helena Čížková

Transka... aneb Jak si připadat jako ufon

Bylo nebylo, dávno tomu, kousek od mého pracoviště sídlila kavárna. Na stěnách zajímavé obrazy, na stole dobrá káva a zákusky, za barem milý personál. A tak jsme tam chodili. Na pracovní schůzky i posezení s přáteli. Až jednou...

9.10.2015 v 16:27 | Karma: 24,71 | Přečteno: 3216x | Diskuse| Ostatní

Helena Čížková

Podvlíkačky blaho cítí, mohou-li si v slunci vlát...

Svůj k svému, říkala moje babička. A taky říkala, že na hrubý pytel patří hrubá záplata. Samozřejmě na ty výroky neměla „autorská práva“, ta náleží lidem, jejichž jména nejspíš již nikdy nezjistíme.

20.9.2015 v 22:40 | Karma: 33,32 | Přečteno: 2471x | Diskuse| Ostatní

Helena Čížková

Pořiďte si trendového Downa

Přeháním. Zatím to tak daleko nedošlo. Ale co není, může být, jak praví nikoli klasik, nýbrž to, čemu se říká lidová moudrost.

15.9.2015 v 19:19 | Karma: 24,04 | Přečteno: 840x | Diskuse| Ostatní

Helena Čížková

Dopisy z Gottlandu XI.

Aneb všichni Češi jsou tlustí, smrdutí, závistiví, xenofobní a tak nějak celkově úděsní; až na mě, samozřejmě.

13.9.2015 v 19:16 | Karma: 18,88 | Přečteno: 607x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 55
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1744x
...raději to nebudeme rozmazávat.

Více na Jazyková inkvizice