Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JZ

Heleno, pisete hezky, dovoluji si ale upozornit na nepresnosti, vlivem "ceskeho" mysleni. Nepridelujte nikomu nejakou narodnost, se kterou by nektery z uvedenych zijicich nemusel souhlasit, o nezijicich ani nemluve. Franz Kafka byl (rozhodnutim rodicu) nabozenskym vyznanim zid, coz neni narodnost. Zide v RU se vseobecne hlasili k narodnosti nemecke. Narodnost, ve vyznamu "etnickem", je v podstate statni prislusnost - az na nektere zeme byvaleho RU. Byvali obcane CR, SR (CSR, CSSR, CSFR), kteri ziskali obcanstvi napr. ve Francii nebo v Nemecku, jsou Francouzi nebo Nemci, a ne Cesi (pokud nevyuzili moznosti vicereho obcanstvi). Bez jejich souhlasu a vedomi, si je mnozi byvali cesti spoluobcane (vcetne potomku) privlastnuji, zvlaste ty, kteri dosahli vehlasu, ktereho by mozna ani nedosahli, kdyby svoji tzv. vlast "nezradili". Hodne techto slavnych "Cechu" by skoncilo i ve vezeni, odsouzeno soudci a odsuzovano i spoustou "uvedomelych" spoluobcanu. Osudy mnohych, kteri "nezradili", jsou ostatne znamy. Muj bratr napr. nezradil, a za sve vlastenecke ciny proti sovetskym okupantum, mu jeho vlast umoznila nekolikalety pobyt v Minkovicich a az do duchodoveho veku vykon nejcestnejsiho povolani v OKR. Mne se podarilo ctyri hodiny pred zatcenim (v rijnu´68) svoji vlast zradit, diky vcasnemu varovani tehdejsiho predsedy mestskeho vyboru KSC, pres zuby sycenymi slovy: "Vsak my ti hajzle jeste ukazeme!" Diky s. Fojtikovi (uz dlouho neboztikovi), si ve zdravi uzivam duchodu v malebnem mestecku na rece Mosel, obklopen vinicemi, materielne zajisten krome starobniho a firemniho duchodu i vytezkem z 19-ti svetovych patentu. Timto se nehodlam chlubit, ale pouze upozornit, ze mne by napr. nelichotilo, kdyby moje uspesna profesni cinnost byla pouzita ke zvyseni narodniho sebevedomi - samozrejme v nadsazce, protoze strojarina neni tenis, ani hokej. Rakusani J.G. Mendel a Viktor Kaplan, se svemu pocesteni uz branit nemohou.

Moje radky nejsou kritikou, opakuji, pouze upozornenim.

0 0
možnosti

Díky za velmi smysluplnou reakci, pane Zajíčku. Rozumím Vám, s Vašimi slovy opravdu nelze nesouhlasit. Jsem si samozřejmě celou dobu vědoma, že se dopouštím jisté "literární licence", mrzelo by mě, kdybyste se právě Vy kvůli tomu na mě zlobil. Mějte se co nejkrásněji. -hc-

0 0
možnosti
JZ

Potesilo me Heleno, ze jste moje upozorneni nepovazovala za "utok" na Vasi osobu nebo, nedejboze, dokonce na cely narod. Protoze mne neunikl Vas nesporny talent, mel jsem nutkani Vas moji "troskou do mlyna" podporit na ceste jiz vykrocenym smerem; alespon upozornit na mozne chyby, kterych se "bezny" clovek (viz Arthur Schopenhauer: gewöhnlicher Mensch) nevedomou nevedomosti dopousti, coz by ve Vasem pripade byla skoda, protoze mate "das Zeug"(cesky ??) k mimoradnosti - k nevedomosti vedome. Drzim Vam palce. A klidne se nekdy v Beilsteinu an der Mosel na poharek vina zastavte (v pernikove chaloupce, primo pod hradem Metternich - kdysi sidla predchudcu RU politika Metternicha).

0 0
možnosti
  • Počet článků 55
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1744x
...raději to nebudeme rozmazávat.

Více na Jazyková inkvizice